Muzej u osnivanju

Direktor SOLANE STON d.o.o., Ston donio je 21. veljače 2004. godine Odluku o osnivanju Muzeja Solane Ston, kao ustrojbene jedinice tog društva.

Solana u Stonu postoji preko 700 godina ( buduća istraživanja vjerojatno će potvrditi njezino milenijsko postojanje ).Tehnologija proizvodnje morske soli u Solani, isparavanjem morske vode prirodnim putem ) nije se mijenjala sve do današnjih dana. Solana Ston se, veličinom, građenjem bazena i drugih građevina, kao tehnološka cjelina, bitno razlikuje od starih istarsko dalmatinskih solana, koje su se sastojale od veće skupine malih solana, koje su neovisno jedna od druge proizvodile sol.

Solana je odlučila da zadrži postojeću tehnologiju proizvodnje soli u Solani, kao izvornog hrvatskog ekološkog proizvoda ovog podneblja, unatoč ograničenju količine proizvodnje soli na navedeni način.

Pored navedene proizvodnje soli, odlučeno je da se, prije ostalog – zaštite određenih vrsta ptica koje žive na područjima morskih solana, zaštite biljnih vrsta i dr. – osnuje Muzej Solane Ston, koji bi omogućio kontinuirano istraživanje povijesti Solane, trajno zaštitio muzejsku građu i dokumentaciju o višestoljetnoj proizvodnji i prodaji soli Solane, odnosno zaštitio Solanu i njezine građevine i način proizvodnje morske soli kao povijesne tehnološke cjeline, civilizacijskog, kulturnog i prirodnog dobra i kao dio nacionalne i općeljudske baštine određenog razdoblja i geografske pripadnosti. Zadaća Muzeja treba da bude, sa svojim budućim odjelima, da proizvodnja soli odnosno proizvoda koji je uvjet života, postane pristupačna svim građanima naše zemlje, posebno djeci i mladeži, te stranim osobama , koje godišnje u tisućama posjećuju Ston.

Prikaz proizvodnje soli u Solani je i oda ljudskom radu kroz stoljeća. Ovaj rad odnosno proizvodnja morske soli je i tema odnosno postava našeg paviljona na Svjetskoj izložbi koji je bio u Japanu 2005 sljedeće godine. Sastavni dio te postave je i film « Kap mora – zrno soli «, snimljen u Solani, u Stonu.

Fotogalerija

View the embedded image gallery online at:
https://www.solanaston.hr/hr/muzej#sigProGalleriaac9d09bf15