Donacije

Stonske solane sada u sastavu Trgovačkog društva Solana Ston d.o.o. jedno su od kapitalnih djela ljudskog roda. Smještene između plodne udoline Stonskog polja i dubokog Stonskog zaljeva u neposrednoj blizini samoga gradića Ston. Sama solana predstavlja jedno od najstarijih zdanja u cijelom dubrovačkom kraju. Proizvodnja soli na ovom području organizirano je počela već u klasičnoj antici i nije stala do danas. Konačni oblik solana je poprimila za vrijeme slavne Dubrovačke republike, koja je kao neovisna državica trajala preko 500 godina. Prodaja soli kao jedan od najvažnijih izvora prihoda u to doba navela je Republiku na ulaganje velikih novčanih sredstva i ljudskog potencijala da bi to malo područje pretvorila u mjesto savršene organizacije i uzorne urednosti poslovanja. Cjelokupan područje grada Stona i same solane bilo je zaštićeno fortifikacijskim sustavom zidina i kula u dužini od preko četiri kilometra što ujedno predstavlja i druge najduže zidine na svijetu izrađene ljudskom rukom. Sama solana podijeljena je na sedam grupa bazena za pripremno isparavanje soli, a koji se promišljenim sistemom kanala stapaju s 5 redova po 8 do 10 četvrtastih bazena za kristalizaciju. Svaki od tih deset bazena nose ime jednog sveca.( Sv. Vlaho, Sv. Frano , Sv. Nikola, Sv. Baltazar, Sv. Josip, Sv. Ivan, Sv. Marija , Sv. Lazar , Sv. Klementin, Sv. Petar i Pavao i jedini bazen koji ne nosi ime sveca Mundo iz kojega se za vrijeme Dubrovačke republike dijelila sol okolnom pučanstvu koje nije imalo novca da kupi sol ).

Solana u svom kompleksu sadrži segmente za sušenje soli, skladištenje, te transport iste u sada staru luku Stona odakle su jedrenjaci preuzimali sol i prevozile je diljem ondašnjeg svijeta.

Danas solana doživljava svoje teške dane. Uvjeti na tržištu su se promijenili, a stara solana zahtjeva temeljitu rekonstrukciju bazena po pravilima kako su se prije 4000 godina bazeni i radili. Ovakvi zahvati traže ogromna sredstva kako u domeni arheologije i očuvanja starina tako i dodatnih troškova da bi se očuvao stari načini branja soli.

Stoga smo skloni zamoliti Vas da sudjelujete u obnovi devet kristalizacionih bazna a način da izvršite obnovu po jednoga bazena, a nama će biti čast uz ime sveca svakog bazena staviti i ime donatora koje je doniralo obnovu bazena.

Unaprijed Vam se zahvaljujemo što time i pomažete dugogodišnju želju žitelja da cjelokupni objekt otvore svijetu kao živi muzej kako u pogledu same građevine tako i u mogućem sudjelovanju branja vrhunske soli u savršenim ekološkim uvjetima na stari način jedinstven u svijetu.

Ovim pothvatom bi se sačuvalo vrijedno djelo evropske i svjetske kulturne baštine.

Kako donirati

Donacije u vidu individualnih ili korporacijskih čekova te novčanih uplatnica iz različitih zemalja svijeta se takođe mogu poslati i direktno na slijedeću adresu:

SOLANA STON

ZA OBNOVU BAZENA MUNDO“

Pelješki put 1 , Ston

20230 Ston

Ukoliko ste voljni podržati Solanu Ston Vaše novčane priloge možete uplatiti na naš račun:

Banka korisnika: PRIVREDNA BANKA ZAGREB

ADDRESS: Radnička cesta 50. , Zagreb

IBAN CODE :HR6323400091310389652

SWIFT CODE: PBZGHR2X

SOLANA STON D.D.-BAZEN MUNDO

PELJEŠKI PUT 1 , STON , CROATIA